VoetbalPsychologie

Op een training laat een speler jou van alles zien maar tijdens de wedstrijd zie je daar helemaal niets van terug. Hoe kan dat nou? En wat kan je eraan doen? Want is dat eigenlijk te trainen?

Alles is te trainen je moet alleen weten op welke manier het te trainen is en hoe je het in de praktijk moet brengen. Zo ook VoetbalPsychologie, dit staat inprinciepe voor het opleiden tussen de oren. Wie het sterkst is tussen de oren kan zich compleet concentreren op de voetbalhandelingen en niet op de situaties welke erbij spelen.

Vaststaande situaties zijn situaties welke je nauwelijks tot niet kan beinvloeden dit zijn bijvoorbeeld: Weersomstandigheden, Veld (slecht, andere afmeting), Bal, Positie in het team, Positie op de standenlijst, Relatie met publiek. Dit kunnen we tijdens de wedstrijd niet beinvloeden maar we kunnen de spelers wel trainen om er beter mee om te gaan.

Ook heb je voorbijafgaande situaties deze kunnen zowel negatief als positief zijn, denk bij het negatieve aan: Achterstand, Balverlies, Mislukte actie, Kritiek trainer/medespeler, Irritante tegenstander. En denk bij positief aan: Voorsprong, Balbezit, Geslaagde actie, Complimenten, Zwakke tegenstander. Dit kan allemaal invloed hebben op de spelers en hierdoor kunnen zei de voetbalhandelingen niet meer optimaal uitvoeren. Dit heeft o.a. te maken met de wedstrijdspanning.

Doormiddel van specifieke oefeningen kunnen we de spelers beter leren focussen op de voetbalhandelingen en zal het niveau stijgen of gelijk blijven. Kijk bij de ''oefenstof' naar ''Psychologische oefeningen''

Contact

Meta Voetbal